САЩ започнаха да разработват санкции срещу Ирак, след като парламентът на републиката прие резолюция за изтеглянето на чужди войски от страната, съобщава The Washington Post, позовавайки се на неназовани представители на американската администрация, цитиран от ТАСС.

По-специално обмислят възможността за забрани за американски фирми да работят с иракски. По-рано Доналд Тръмп заплаши Багдад с невиждани санкции, ако прояви някаква враждебност към САЩ.

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

Тръмп заплаши Ирак с невиждани санкции - САЩ остават там, докато Багдад не плати милиарди

За военновъздушна база, за която САЩ дали милиарди

Водещата роля при налагане на санкциите ще е на Белият дом и Министерството на финансите на САЩ.

"Подобни стъпки ще бъдат много необичайни действия срещу съюзник, когото САЩ подкрепяха почти 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари", отбелязва The Washington Post.

Настоящите дискусии са предварителни и не е ясно дали мерките ще бъдат приложени. Според един източник, Вашингтон възнамерява да изчака малко, за да види дали Ирак ще продължи с действията си.

"Редица експерти смятат, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, налагането на санкции без да се засегнат и американските интереси", пише изданието.

Еспър: САЩ не планират изтегляне от Ирак

Еспър: САЩ не планират изтегляне от Ирак

Въпреки оповестеното писмо на армията

Депутатите от Иракския съвет на представителите (парламента) на извънредно заседание приеха резолюция на 5 януари, която "нареди на правителството да прекрати военното присъствие на чужди сили в републиката и да прекрати работата си в рамките на споразумение за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция".

Документът е одобрен с кворум, но при липса на сунитски и кюрдските партии.

Срещата е на фона на рязко влошаване на ситуацията в страната след поредица американски атаки в Ирак. На 3 януари Пентагонът обяви ракетна атака в района на летището в Багдад, при която бе убит генерал Касем Солеймани и заместник-началникът на шиитската милиция "Ал-Хашд ал-Шааби" Абу Махди ал Мухандис.

Иранският Върховен съвет за национална сигурност заяви, че ще направи всичко, за да отмъсти за Солеймани.

Столтенберг: Всички в НАТО са зад САЩ, Иран да се въздържа от провокации

Столтенберг: Всички в НАТО са зад САЩ, Иран да се въздържа от провокации

Всички са съгласни, че Иран никога не трябва да получава ядрени оръжия