Министерството на финансите на САЩ може да включи Русия в списъка със страните, които, по мнението на американската администрация, манипулират валутата си, за да постигнат търговски предимства, предава агенция "Блумбърг", цитирайки източници, запознати със ситуацията.

Публикуването на новия списък се очаква през май. Предполага се, че той ще бъде разширен от 12 на 20 страни. Освен Русия в него могат да бъдат включени Тайланд, Индонезия, Виетнам, Ирландия и Малайзия - всички те имат положителен търговски баланс със САЩ.

В същото време Индия и Южна Корея щели да бъдат премахнати от списъка.

Както отбелязва агенцията, въпреки че списъкът има предимно символичен характер, включването в него може да доведе до негативни пазарни последици за държавите.

Според новата система от критерии, разработена в САЩ, за да може дадена страна да се нарече валутен манипулатор, тя трябва да има голям търговски излишък със САЩ (повече от 20 млрд. долара годишно), да поддържа активно салдо на текущия платежен баланс от повече от три процента от БВП, както и редовни интервенции на валутния пазар.