Решението на правителството за присъединяване на страната към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) идва в момент, в който страната гради дългосрочно партньорство с Китай, въпреки опасенията на САЩ, във връзка със сигурността, предаде Ройтерс.

Саудитската монархия е одобрила меморандум, според който страната вече заема статут на партньор за диалог в ШОС, съобщават от Саудитската агенция по печата.

Рияд е дългогодишен партньор на Вашингтон и въпреки опитите на Пекин да упражнява влияние по света, политиката на САЩ спрямо Близкия изток няма да се промени. Развиващите се и растящи двустранни връзки между Рияд и Пекин тревожат Вашингтон, по отношение на международната сигурност.

ШОС е основана през 2001г. от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Таджикистан, Киргизия. Действа като международен политически съюз, както и съюз в областта на сигурността. В него влизат голяма част от Евразия и Китай, Индия и Русия, Индия и Пакистан. Съюзът се разширява и към него, като пълноправен член, миналата година се присъедини и Иран.

Присъединяването на Саудитска Арабия към ШОС е обсъждано по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в страната през декември, съобщават източници. За статут на партньор в диалога се счита първата стъпка към придобиването на пълноправно членство в средносрочен план. Тази първа стъпка е обявена, след като наскоро "Сауди Арамко", със своите многомилиардни инвестиции, наскоро придоби дял в частен нефтохимически завод и подписа споразумение за изграждането на съвместно предприятие в Североизточен Китай.

Страните от Персийския залив смятат САЩ за основен гарант по отношение на сигурността в региона, като от Вашингтон заявят, че ще продължат да изпълняват активната роля на партньор.

През август, държавите-членки на ШОС планират да проведат съвместно "антитерористично учение" в руския регион Челябинск.