Саудитска Арабия е осъдила 14 души на смърт за тероризъм, след като те бяха определени за виновни за нападения срещу полицията в населената с шиити област Катиф в Източната провинция, сцена на антиправителствени протести в миналото, съобщиха техни адвокати, цитирани от „Ройтерс”.

Шиитите се явяват малцинство в Саудитска Арабия, която е доминирана от мюсюлмани, изповядващи сунитския ислям.

Уточнява се, че други деветима души са били осъдени на лишаване от свобода от три до 15 години, а един е бил оправдан.

Според един от адвокатите 24-мата обвиняеми са били задържани в продължение на около 3 години и са били обвинени, че са носили оръжия и са стреляли по полицаи. По време на протестите в периода между 2011 и 2014 г. около 20 шиити и няколко полицаи бяха убити.

„Ройтерс” не са могли да се доберат за коментар до говорител на саудитското правосъдно министерство във връзка с информацията, за която първо съобщи базираната в Дубай телевизия „Ал Арабия”, която е финансирана от Саудитска Арабия.  

Някои саудитски шиити се оплакват, че страдат от систематична дискриминация в Саудитска Арабия, като сунитското мнозинство ги смята за еретици. Правителството отрича това.

На 2 януари Саудитска Арабия екзекутира четирима осъдени шиити за подобни престъпления, заедно с 43-ма сунити, обвинени в извършване на атаки като част от „Ал Кайда” преди 10 години.

Екзекуцията на шиитите, включително на виден духовник, от ръководената от сунити Саудитска Арабия повиши напрежението с регионалния съперник Иран и допринесе за засилването на гнева на шиитите в някои съседни страни.

Международни правозащитни организации критикуват съдебната система на Саудитска Арабия, която според тях провежда несправедливи процеси, като изтъкват, че присъдите за тероризъм понякога се простират до мирни протестиращи, които биват и изтезавани.