Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр отхвърли като "неприемливо" предложението, направено от Турция за международно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, както и други опити за "намеса" във вътрешните работи на страната и политизиране на случая, съобщава "Ройтерс".

"Политизирането на проблема допринася за възникването на пукнатина в ислямския свят, докато кралството се стреми към единство на ислямския свят", коментира Адел ал Джубейр пред журналисти в Рияд.

Обвинението в Саудитска Арабия поиска смъртта на петима за убийството на Кашоги

Обвинението в Саудитска Арабия поиска смъртта на петима за убийството на Кашоги

Впечатлението е, че обвинените го "отнасят"

Джубейр обаче добави, че Рияд разглежда убийството като престъпление и "много голяма грешка". Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман нямал нищо общо с това, подчерта той.

Джубейр добави, че все още има въпроси, които се нуждаят от отговори, но Анкара била отхвърлила три искания на Рияд да предостави доказателства за техните твърдения за убийството.

Турция хока Саудитска Арабия за Кашоги

Турция хока Саудитска Арабия за Кашоги

Действията ѝ по казуса не били задоволителни

По-рано днес от саудитската прокуратура повдигнаха обвинения на петима души, всички граждани на кралството, че са упоили, убили и разчленили Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. От прокуратурата поискаха смъртни наказания за петимата.