Саудитският блогър Раиф Бадауи бе определен от Европейския парламент за тазгодишния носител на Наградата за свобода на мисълта "Сахаров".

Бадауи е осъден на 10 години затвор и 1000 удара с камшик в Саудитска Арабия за оскърбление на ислямските ценности. Досега той е изтърпял 50 удара с камшик, отбелязват от групата на Европейските консерватори и реформатори, които го предложиха за отличието.

За присъдената днес награда бяха номинирани също руският опозиционер Борис Немцов, убит в центъра на Москва на 27 февруари, както и демократичната опозиция във Венецуела, противопоставила се на преизбирането на президента Уго Чавес през 2008 година.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова краля на Саудитска Арабия да помилва незабавно Бадауи. По думите на Шулц, партньорите на ЕС трябва да зачитат човешките права. Шулц добави, че в случая на Бадауи човешките права са били погазени. Председателят на ЕП призова саудитският крал да освободи Бадауи, за да може блогърът лично да си получи наградата.