Високопоставен саудитски принц осъди коментари на американския президент Барак Обама, посочвайки, че американският държавен глава „ни подхвърли крива топка”, критикувайки ролята на Рияд в региона, отбелязва „Ройтерс”.   

Обама, коментирайки пред американското издание „The Atlantic” през миналата седмица, описа Саудитска Арабия като „свободен ездач” на американската външна политика и разкритикува това, което той вижда като финансиране на религиозна нетърпимост от страна на Рияд и отказ да се постигне съгласие и компромис с Иран.

„Не, г-н Обама. Ние не сме „свободни ездачи”, пише в отворено писмо принц Турки ал Фейсал, който е бивш шеф на саудитското разузнаване и експосланик във Вашингтон и Лондон.  

Принц Турки изброява подкрепата на Рияд за сирийските бунтовници, биещи се с ДАЕШ („Ислямска държава”), предоставяната от Саудитска Арабия хуманитарна помощ за бежанците в региона и създадената от нея на ислямска антитерористична коалиция от държави.

Отношенията между старите съюзници САЩ и Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, претърпяха сътресения след избухването на Арабската пролет през 2011 г., когато Рияд критикува Вашингтон, че не е направил повече за предотвратяването на свалянето от власт на президента на Египет Хосни Мубарак.

Рияд оттогава наблюдава с тревога, след като Обама постигна споразумение с неговия най-голям  регионален враг Иран във връзка с ядрената му програма и след като той отказа да използва въздушни удари срещу сирийския президент Башар ал Асад, съюзник на Техеран, след извършено от неговите сили нападение с отровен газ в Дамаск през 2013 г.

В интервюто Обама заявява, че не вярва, че САЩ биха могли да постигнат значим резултат в Сирия без голям ангажимент на сухопътни сили и изтъква, че конкуренцията между Рияд и Техеран е подпомогнала подхранването на прокси войни в региона.

Въпреки че принц Турки в момента не заема официална позиция във властта в Саудитска Арабия, неговите възгледи се описват от вътрешни лица като често отразяващи тези на върховните властници на кралството и като влиятелни сред кръговете, ръководещи външната политика на Рияд.