Кралят на Саудитска Арабия уволни висши военни командири, включително началникът на щаба на армията, с поредица декрети късно снощи, съобщава БиБиСи. 

Крал Салман е освободил началниците на сухопътни войски и ВВС, а новината е публикувана от официалната информационна агенция на Саудитска Арабия (СПА), без да се посочват каквито и да било причини за уволненията.

Предполага се, че коронованият принц Мохамед бин Салман, който също е и министър на отбраната, стои зад различни сътресения в страната в последно време.

Миналата година десетки изтъкнати саудитски личности, включително принцове, министри и милиардери, бяха затворени в петзвездния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд, докато коронованият принц водеше борба с корупцията и злоупотребите с власт в монархията.

Това е поредната ускорена реформа в саудитски институции, което се превърна в отличителен знак за управлението на Салман, въпреки че движеща сила отново е неговият син и наследник, принц Мохамед бин Салман.

Саудитската намеса в конфликта в Йемен е негова инициатива, като една от първите индикации, колко сериозно монархията ще се откъсне от традиционната си предпазливост. Цената за Йемен е хуманитарна катастрофа, а саудитската интервенция източва и държавната хазна в условия на строги икономии.

Генерал Абдул Рахман бин Салех ал-Бунян, началник на щаба е сред "прекратените", заявява агенция СПА. Вече има избрани военни, които да заменят уволнените. В същото време са обявени редица политически назначения, включително на жена зам.-министър на труда и социалното развитие - Тамадар бин Юсеф ал-Рамах.

Принц Турки бин Талал е назначен за нов зам.-губернатор на провинция Азир в югозападната част на страната. Той е брат на милиардера принц Алуалийд бин Талал, който бе задържан в борбата с корупцията и освободен два месеца по-късно.