Частни лица от Саудитска Арабия са финансирали сунитски бунтовници в Ирак, съобщава АП.

Агенцията се позовава на информация на представители на иракските власти, запознати с паричните преводи и на доклад, изготвен от американско-иракска група разследващи.

Даренията са били в размер на милиони долари и са били за закупуване на минохвъргачки и други оръжия.

От правителството в Саудитска Арабия обаче отрекли информацията за преводите и подчертали, че борбата срещу иракското правителство и срещу коалиционните сили не се финансира от тяхна територия.

От друга страна обаче репортери на АП интервюирали няколко шофьори на камиони, които споделили, че превозвали кутии, пълни с пари, от Саудитска Арабия за Ирак. Те добавили и че парите били за различни бунтовнически групи.

Двама високопоставени иракски представители, които пожелали анонимност заради деликатността на въпроса, заявили, че по-голямата част от парите, пристигащи от Саудитска Арабия, са от частни дарения, наречени zaqat. Те се събират като волни пожертвования за целите на Исляма, уточняват от АП.

Някои от саудитците знаят, че тези пари са предназначени за иракски бунтовници, други обаче ги предават на духовни лица, които от своя страна ги дават на групи, организиращи нападения срещу коалиционните сили в Ирак.

Иракски високопоставен представител коментира, че при един от последните случаи, от Саудитска Арабия са били дадени 25 млн. долара на суниски духовник в Ирак, който ги използвал, за да купи оръжия на черно от човек от Румъния.