Украинският военен пилот Надежда Савченко, осъдена за убийството на двама руски журналисти, е започнала гладна стачка без прием на вода в сряда, настоявайки да бъде върната в Украйна, съобщава „Франс прес”, цитирайки нейния адвокат.

Адвокатът е написал в „Туитър”, че Савченко е започнала „суха” гладна стачка, отказвайки да приема храна и вода, в сряда сутринта, след като публикува писмо от нея, настояващо за „незабавното ѝ връщане” в родината ѝ.  

"Тя не приема вода", потвърдил адвокатът пред „Франс прес”.

Експерти твърдят, че човек може да оцелее няколко седмици без храна, ала само няколко дни без вода.

Руски съд определи за виновна през миналия месец 34-годишния пилот за участие във фаталния обстрел на двама руски репортери от държавната телевизия в Източна Украйна и я осъди на 22 години затвор.

Савченко поддържа своята невинност, но отказа да обжалва присъдата, посочвайки, че не признава легитимността на руската съдебна система.

Тя проведе няколко гладни стачки по време на задържането си и съдебния процес срещу нея.

Нейният случай предизвика осъждане от Европейския съюз и Вашингтон, които призоваха за освобождаването ѝ.

Савченко, която се превърна в национален герой в Украйна и беше избрана за депутат в свое отсъствие, понастоящем е задържана в арест в Южна Русия.

Присъдата ѝ официално влезе в сила във вторник и руското законодателство изисква тя да бъде преместена в затворнически лагер в рамките на 20 дни, освен ако тя не бъде разменена или екстрадирана в Украйна.

Прозападният украински президент Петро Порошенко е говорил със Савченко по телефона във вторник и я е информирал за „най-новите стъпки, предприети за нейното освобождаване”, става ясно от изявление на сайта на Порошенко.

Той уверил Савченко, че "справедливостта със сигурност ще надделее".