Украинският депутат Надя Савченко започва гладна стачка, предаде ТАСС. Това обви самата тя на изслушването си пред съда днес. 

По думите й, тя е жертва на политическо преследване и ако бъде осъдена, още веднъж ще започне гладна стачка, за да покаже кой е украинският народ и кой е героят. 

Ако бъде призната за виновна, тя може да получи присъда от 15 години или доживотен затвор. 

Отнеха депутатския имунитет на Савченко, арестуваха я

Отнеха депутатския имунитет на Савченко, арестуваха я

Няма да се откаже от званието "Герой на Украйна"

Припомняме, че Върховната рада (украинският парламент) отне имунитета на Савченко, давайки съгласие да бъде привлечена към наказателна отговорност. Малко след това тя е била арестувана в сградата на парламента.

Преди това Савченко настоя, че няма да се откаже от званието "Герой на Украйна" и няма да се откаже от депутатския си мандат.

Украинската прокуратура обвинява Савченко в подготовката на терористичен акт в сградата на парламента. Главният прокурор Юрий Луценко заяви, че тя епланирала да обстрелва центъра на Киев с гранатомет. Според Луценко този терористичен акт целял "провал на украинската държава".

Надежда Савченко призна, че е изнасяла оръжия от Донбас и е правила схеми за разрушаването на правителствения квартал в Киев, но заяви, че всичко това било "сюрреализъм и политическа провокация", а основната ѝ цел е била "да покаже на властниците, че те също са смъртни".