Съветът на Европейския съюз ратифицира в понеделник споразумение за увеличаване на подкрепата на ЕС за въоръжените сили на Украйна с 5 милиарда евро чрез специален фонд за помощ, предава "Ройтерс".

"С фонда ще продължим да подкрепяме Украйна да се защитава от агресивната война на Русия с каквото е нужно и толкова дълго, колкото е необходимо", каза в изявление върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Допълнителната подкрепа идва на фона на предупреждения, че силите на Киев се нуждаят от повече ресурси, за да могат да задържат линията срещу по-голяма руска армия и тъй като пакетът от 60 милиарда долара за Украйна е задържан от Конгреса на САЩ.

Европейският съюз каза, че парите ще финансират обучение и смъртоносно и несмъртоносно военно оборудване. Те също така ще се използват и за възстановяване на средства на страните членки за военни доставки, изпратени в Украйна, каза полският външен министър Радослав Сикорски пред репортери след срещата.

"Бих искал да благодаря на всички, които допринесоха за това", каза той.

Допълването от 5 милиарда евро, одобрено в понеделник, означава, че таванът на фонда вече е определен на 17 милиарда евро за периода 2021-2027 г., се казва в същото изявление на съвета.

Посланиците на 27-те страни-членки на ЕС се съгласиха с допълнителните средства миналата седмица.

Съветът също така одобри правила за извършване на съвместни поръчки за военни доставки от европейски и норвежки отбранителни изпълнители.

ЕС налага санкции заради смъртта на Навални

ЕС налага санкции заради смъртта на Навални

Санкциите ще засегнат представители на съдебната система