Членовете на Съвета за сигурност на ООН в петък потвърдиха пълната си и единодушна подкрепа за мирния процес в Колумбия и подчертаха значението на справянето с несигурността в страната.

В изявление за пресата, 15-членният съвет също подчерта важността на осигуряването на цялостното прилагане на мирното споразумение от 2016 г.

Членовете на съвета казаха, че приветстват по-нататъшния напредък в цялостното прилагане на мирното споразумение, включително чрез значително развитие на цялостната реформа в селските райони.

В изявлението членовете повториха, че "справянето с несигурността остава жизненоважно за консолидирането на мира в Колумбия".

Дисиденти от ФАРК обявиха примирие в Колумбия

Дисиденти от ФАРК обявиха примирие в Колумбия

Те отказаха да сложат оръжие преди 6 години, когато бе постигнато споразумението

Те посочиха, че одобрението и прилагането на публична политика за разбиване на незаконни въоръжени групировки и престъпни организации ще бъде значителна стъпка към намаляване на насилието.

Те приветстваха съобщението от колумбийското правителство за шестмесечно прекратяване на огъня с въоръжени групи и се надяваха, че неговото реализиране ще допринесе за всеобхватния мир в страната.

Членовете на съвета са решени да продължат да работят в тясно сътрудничество с Колумбия, за да подкрепят цялостното прилагане на мирното споразумение, както и подкрепиха допълнителните усилия на Мисията на ООН за проверка в Колумбия.

Групировка в Колумбия обяви коледно примирие

Групировка в Колумбия обяви коледно примирие

Като жест към властите, с които преговаря

Припомняме, че преговорите между правителството и "Армия за национално освобождение" имат за цел да сложат край на ролята на бунтовническата група във вътрешния конфликт в Колумбия, който продължава почти шест десетилетия и е отговорен за смъртта на най-малко 450 000 души между 1985 г. и 2018 г.