Вариантът Омикрон на коронавируса може да доведе до повече заразени сред ваксинираните хора, но те най-вероятно ще останат защитени от тежко протичане на заболяването. Това заяви съоснователят на компанията BioNTech Угур Шахин пред The Wall Street Journal.

Макар че новият вариант може да избегне антителата, образувани в отговор на ваксината, вирусът вероятно ще остане уязвим за имунните клетки, които го унищожават, след като попадне в организма, смята д-р Шахин, който заедно със своята съпруга създаде ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech.

По думите му хората не трябва да се паникьосват заради новия вариант, но е нужно да се ускори прилагането на трета доза ваксина.

"Нашето убеждение, че ваксините действат срещу варианта Омикрон, се корени в науката: ако вирусът постигне имунно бягство, той го постига срещу антитела, но има второ ниво на имунен отговор, което предпазва от тежко заболяване - Т-клетките", допълва д-р Шахин.

По-рано днес главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Moderna Стефан Бансел заяви, че е възможно вече съществуващите ваксини да са по-малко ефикасни спрямо Омикрон варианта в сравнение с Делта варианта, което пък предизвика сривове на световните финансови пазари.

Без пресилени реакции заради Омикрон варианта, призовава СЗО

Без пресилени реакции заради Омикрон варианта, призовава СЗО

Африкански държави се наказват несправедливо, смята шефът на организацията