Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус изрази тревога, че някои държави въвеждат мерки срещу варианта Омикрон на коронавируса, които може да не са необходими и несправедливо наказват африканските страни.

"Добре разбирам желанието на всички държави да защитят гражданите си срещу вариант, който все още не познаваме напълно. Но съм също толкова загрижен, че няколко държави въвеждат мерки, които не са основани на доказателства или не са ефективни и които само ще задълбочат неравенствата", заяви Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

В изказването си на среща при закрити врата, публикувано на уебсайта на СЗО, той призова 194-те държави-членки на СЗО да се придържат към "рационални и пропорционални" мерки.

По думите му на този етап има повече въпроси, отколкото отговори, относно сериозността на Омикрон и ефективността на ваксините.

ЕМА: Можем да одобрим адаптирани към Омикрон ваксини до 3-4 месеца

ЕМА: Можем да одобрим адаптирани към Омикрон ваксини до 3-4 месеца

Съществуващите вече ваксини обаче ще продължат да осигуряват защита

Все още не са докладвани смъртни случаи, свързани с новия вариант, въпреки че СЗО заяви, че заради него има висок риск от повишаване на разпространението на заразата.

"Още веднъж благодаря на Ботсвана и Южна Африка за толкова бързото откриване, секвениране и докладване на този вариант. За мен е дълбоко обезпокоително, че тези страни сега са наказвани от други за това, че са постъпили правилно", добави Тедрос Гебрейесус.

Регистриран за първи път в Южна Африка преди седмица, вариантът Омикрон предизвика тревога в световен мащаб, доведе до забрани за пътуване и подчерта несъответствието между масовите кампании за ваксиниране в богатите страни и оскъдното имунизиране в развиващия се свят.

Руското правителство има една седмица да подготви план срещу Омикрон

Руското правителство има една седмица да подготви план срещу Омикрон

По нареждане на президента Владимир Путин