До сблъсъци се е стигнало днес между полицията и протестиращи по време на 24-часовата стачка срещу поскъпването на живота в Гърция. Съобщава се за около 30 000 участници общо в протеста в Атина и Солун, като десетки са били задържани. 

Младежи с качулки в Атина и Солун са хвърлили запалителни бомби по полицията, която е отвърнала със сълзотворен газ, каза фотограф на АФП. Запалителни бомби бяха хвърлени и по кола пред Министерството на финансите в Атина, а с червена боя бе напръскан входът на централата на гръцката централна банка.

Около 20 000 протестиращи по-рано маршируваха в столицата, двойно повече от броя на хората, участвали в последната обща стачка през април, каза полицията. Други 8000 души са демонстрирали в Солун, съобщиха властите.

Стачка блокира Гърция

Стачка блокира Гърция

Хиляди се включиха в протестни демонстрации в Атина и Солун

Припомняме, че протестът парализира транспорта. Пристанищата са затворени и корабите остават на котва. Не се движат влакове, градски автобуси и метрото. Вчера бе съобщено за анулиране на вътрешни и международни полети на основните гръцки авиокомпании и промени в графика за сряда. 

Към синдикатите, които са организатори на стачката, се присъединиха и активисти на опозиционните партии, сред тях има и депутати.

"Искаме да живеем достойно, а не да съществуваме", "Увеличение на заплатите незабавно" и "пенсионерите изнемогват", бяха част от лозунгите, които носят хората на демонстрациите. Протестират държавни служители, работещите в частния сектор, моряци, безработни, пенсионери и студенти.

Високите цени, ниските заплати и безработицата сринаха социалния статус на гърците, коментират протестиращите. "Стачкуваме, защото искаме да живеем", скандират на митингите.

Национална стачка в Гърция парализира обществения транспорт в сряда

Национална стачка в Гърция парализира обществения транспорт в сряда

Особено засегнати са водния и въздушния транспорт

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис обяви пакет от мерки 5,5 милиарда евро, който включва субсидия от 250 евро за 2,3 милиона уязвими граждани през декември и увеличение на помощите за студентски жилища. Но синдикатите настояват за необходимостта от повишения на заплатите, а не от подаяния, на фона на инфлацият през последните шест месеца, която нарасна до 12 процента през септември.