До сблъсъци се е стигнало при разрушаването на бежанския лагер "Джунглите" във френския пристанищен град Кале, предадоха световните информационни агенции.

Полицейското присъствие е било засилено, като са изпратили части на звеното за борба с безредиците.

По-рано бе съобщено, че ситуацията изглежда спокойна, но впоследствие полицията е използвала гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия срещу разбунтувалите се обитатели на лагера.

По органите на реда са били хвърляни камъни от мигранти и 100-200 активисти.

Хуманитарни организации изразиха съжаление от начина, по който са започнали разрушителните работи. По думите им, не такива са били обещанията на вътрешния министър Бернар Казньов.

Само преди ден френски съд даде зелена светлина за събаряне на половината от южната част на лагера.

¾ от бараките в южната половина на лагера са празни, след като през последните дни мигрантите бяха накарани да напуснат.

Активисти се опитаха да обжалват в съда за спиране евакуирането на лагера, който се използва от мигрантите като трамплин до крайната им цел, а именно Великобритания.

Местните власти, които обещаха да не използват сила при евакуирането на мигрантите, обявиха, че 3 700 души живеят в лагера и че между 800 и 1000 ще бъдат засегнати от решението на съда. Но според благотворителни организации най-малко 3 450 мигранти има само в южната част, включително 300 деца без родители.

На изгонените мигранти са предложени фургони с отопление, разположени до лагера, но много от тях не искат да се местят там, защото няма много място в тях и движението е ограничено. На мигрантите също им се предлага да се преместят в около 100 приемни центъра във Франция.