Китай използва телекомуникационния гигант Huawei, за да се опита да забие клин между Великобритания и САЩ, заяви републиканският сенатор Том Котън пред британските депутати във вторник.

Котън е един от няколкото членове на Конгреса на САЩ, които се опитаха да окажат натиск върху Великобритания да отмени решението си от януари, за да даде на китайската Huawei Technologies ограничена роля в изграждането на 5G мрежи от ново поколение.

"Надявам се, че специалната връзка остава силна, въпреки че се опасявам, че Китай се опитва да задейства високотехнологичен клин между нас, използвайки Huawei", коментира Котън пред комисията по отбрана на британския парламент.

Великобритания заяви, че участието на "високорискови" компании като Huawei ще бъде ограничено до 35% и те ще бъдат изключени от чувствителното ядро ​​на мрежата. Миналия месец "Дейли телеграф" съобщи, че вследствие на коронавирусната криза премиерът Борис Джонсън поиска от служителите да направят планове за намаляване на участието на Китай в британската 5G инфраструктура до нула до 2023 г.

"Надявам се, че когато правителството прецизира решението си, ако не го отмени направо, ще го намали и ще сведе до минимум използването на технология на Huawei, ще я постави в по-кратки срокове", добави Котън.

"Бих приветствал това решение да стигне до нула до 2023 г. и бих ви призовал да опитате и да го направите още по-рано".

След британското решение за Huawei отношенията между Лондон и Пекин станаха напрегнати и заради ситуацията в Хонконг.

Във вторник Великобритания заяви, че Пекин трябва да отстъпи от въвеждането на закон за национална сигурност в Хонконг, който заяви, че е в нарушение на споразумението от 1984 г., с което се отбелязва предаването на бившата британска колония на Китай.

Великобритания натиска САЩ да сформират 5G клуб за изтласкване на Huawei

Великобритания натиска САЩ да сформират 5G клуб за изтласкване на Huawei

Предложението е отправено преди планираната среща на върха на Г-7 в САЩ през юни