Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ) е структура, която е атрофирала и е безполезна. Това е мнението на руския външен министър Сергей Лавров, което той изложи пред конференцията по сигурност в Мюнхен.

Това е мотивацията на Русия да се противопоставя на подписването на нов договор, който да е обвързващ за страните. Според Сергей лавров на Европа е нужен нов договор.

"За последните 20 години европейската сигурност се разпростря по много параметри, обяснява Лавров и според мнението му конфронтационните подходи в евроатлантическата зона са отбеляза намаление.

Настоящата ситуация, по определението на Лавров обаче, може да се нарече „атрофия на ОССЕ".

Според руския външен министър организацията вече не е способна да реализира принципът на неделимост на сигурността над цялото евроатлантическо пространство. „Става въпрос за принципа, по който сигурността на един от членовете не може да бъде в ущърб на сигурността на друг от членовете. Затова и системата не работи", обяснява пред делегатите Лавров.
Като пример той дава бомбардировките в Югославия и кавказката война от август 2008 година

Министърът отбелязва, че ОССЕ е „нужна на всички ни", но като организация, която решава въпроси за сигурността на практика, а не като хуманитарна организация, която дори е в ущърб на други сфери.

Да бъде постигнато ново споразумение за сътрудничество в областта на сигурността президентът Дмитрий Медведев предложи още миналата година. Така че думите на руския министър не се възприемат като изненада.

Така обаче прозвуча статията на държавния секретар Хилъри Клинтън за Sueddeutsche Zeitung, в която и САЩ се присъединяват към предложението за нов договор. Съгласието обаче е само наполовина, тъй като Клинтън заявява, че развитието трябва да лежи на принципна на укрепване на съществуващите вече институти като ОССЕ и съветът Русия - НАТО, а не с изграждането на нови.

От два дни между НАТО и Русия искрите припламват по-начесто, тъй като бе обявено намерението на САЩ да изградят противоракетна отбрана в Румъния.