Северна Корея провежда все "по-агресивни" провокации, основани на нейната увереност в ядрените и ракетните ѝ програми. Това заяви президентът на Южна Корея Юн Сук Йeл, цитиран от "Ройтерс".

Той призова за силно сътрудничество със Съединените щати и Япония.

В коментар, излъчен по южнокорейската телевизия, Юн направи обръщение на среща с президента на САЩ Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пном Пен, Камбоджа.

Юн се позова на скорошна поредица от изстрелвания на ракети от Северна Корея и заяви, че подобни действия, случили се в момент, когато Южна Корея скърбеше заради трагедията на Хелоуин, показват същността на режима на Ким Чен-ун срещу хуманитаризма.

Южна Корея вдигна изтребители заради 180 военни самолета на КНДР

Южна Корея вдигна изтребители заради 180 военни самолета на КНДР

Расте напрежението между Севера и Юга

През последните седмици ракетните тестове на Северна Корея зачестиха след решението на Сеул и Вашингтон да удължат продължаващите съвместни въздушни учения в близост до Корейския полуостров.

На 3 ноември Северна Корея изстреля рекордните 23 ракети за ден, като една се приземи край бреговете на Южна Корея за първи път, след като Пхенян заплаши да предприеме мощни мерки, освен ако Вашингтон не спре съюзническите въздушни учения с Южна Корея.

Впоследствие Пхенян отново проведе ракетен тест, като тогава изстреля междуконтинентална балистична ракета и две балистични ракети с малък обсег.

КНДР предупреди Южна Корея и САЩ, че са направили ужасна грешка

КНДР предупреди Южна Корея и САЩ, че са направили ужасна грешка

Пхенян беснее срещу удължаването на съвместните военни учения на двете страни