Министърът на външните работи на Южна Корея заяви, че няма никакви съмнения за това, че Северна Корея е съпричастна в потъването на военния кораб „Чеонан".

На въпрос по време на пресконференция Ю Мун Хан дали Севера е виновен за гибелта на кораба, той отговори: „Мисля, че това е очевидно."
Министърът допълва, че властите в Сеул разполагат с достатъчно доказателства, които ще предаде на Съвета за сигурност към ООН.

Припомняме, инцидентът стана на 26 март в Жълто море и при него загинаха 46 моряци. Корабът потъна на 16 километра от крайбрежието на Северна Корея в близост до остров Панендо. Това е район до т.нар. „северна разделителна линия" в Жълто море - морска граница, установена от командването на силите на ООН през 1953 година. Границата и до този момент не се признава от КНДР.

Утре предстои да бъдат публикувани официално резултатите от международното разследване на причините за инцидента.

До този момент цялата информация, дори и не потвърдена официално, води към извода за взрив на борда. Първоначалните съобщения посочваха торпедо, изстреляно от Северна Корея, но след това разследването се насочи и към други хипотези.

Няколко пъти южнокорейски медии публикуваха информации, че на мястото на потъването, както и от извадената от дъното на морето част от военния кораб, са намерени фрагменти от торпедо със сериен номер. Шрифтът на този номер води към въоръжението на Северна Корея. Също така хическият състав на взривния материал, открит на кораба, е аналогичен на съдържанието, което използват севернокорейците за направата на торпедо.

Експерти предполагат, че Южна Корея ще иска от Съвета за сигурност на ООН да въведе нови санкции срещу северната си съседка, допълнително на наложените на Пхенян заради неговата ядрена и ракетна програма.

Едва ли обаче Китай, който има право на вето, ще поддържа каквито и да е допълнителни санкции, ако Сеул не предостави категорични аргументи за вината на Северна Корея в потопяването на кораба.