Южна Корея предложи на северната си съседка да проведат предварителна среща, на която на Пхенян да бъдат поставени конкретните условия за започването на преговори между военните министри на двете страни, съобщава lenta.ru, позовавайки се на агенция Ренхап.

В хода на преговорите между съответните полковници и генерали южнокорейците ще поискат обяснение от Пхенян за потопения кораб, обстрела на Йонпьом. Освен това севернокорейците трябва да се извинят за инцидента.

Припомняме, на 20 януари Южна Корея даде положителен отговор на предложението на Севера за започване на преговори между военните министри на двете страни.

В началото на 2011 година южнокорейските власти официално отказаха да започнат преговори с ръководството на Северна Корея. Сеул заяви, че не вярва на призивите на Пхенян за „започване на искрен диалог."

Южнокорейските власти заявиха тогава, че са готови са започнат преговори само тогава, когато севернокорейците направят първите крачки към разоръжаването.

На 8 януари властите в Северна Корея предложиха на южната си съседка да започнат преговори, без да поставят никакви условия.

Отношенията между двете Кореи през последните месеци рязко се влошиха. Южна Корея проведе редица  военни учения, съвместно със САЩ в спорния остров Йонпьон.

Припомняме, Северна Корея обвини Юга в провокации в отговор на предупреждението, оправено преди дни от Южна Корея, че са готови да осъществят въздушни атаки при евентуално ново нападение.

При масирания обстрел на 23 ноември загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.

Пхенян заплаши, че всякакви последващи действия от стана на Сеул ще доведат до война.

Преди дни Южна Корея официално обяви, че се възстановява комуникациите между Сеул и Пхенян. В частност са открити пряката междукорейска телефонна линия и каналите за комуникация по линия на Червения кръст.