Южна Корея обяви първите си независими санкции срещу Северна Корея в отговор на кражбата на криптовалута от Пхенян и друга незаконна кибердейност, съобщава агенция "Йонхап".

Сеул реши да наложи свои собствени наказателни мерки спрямо четирима севернокорейски технически експерти и седем организации към Главното разузнавателно бюро - военната разузнавателна служба на КНДР, които са били замесени в кражби на криптовалута и кибератаки в миналото, става ясно от прессъобщение на южнокорейското външно министерство.

Северът е заподозрян, че се е занимавал с кражба на криптовалута, за да финансира своите ядрени и ракетни програми, които продължава да развива. Съгласно доклад на Съвета за сигурност на ООН, публикуван миналата година, Северна Корея е обвинена в кражба на криптовалута на стойност 400 милиона долара през 2021 г.

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

Санкциите са до голяма степен символични

Обявените днес наказателни мерки са първите независими санкции на Южна Корея срещу Северна Корея в областта на незаконните кибердейности.

През октомври и декември миналата година администрацията на Юн Сук-йол наложи санкции на лица и институции, свързани с оръжейните програми на Севера и заобикалянето на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН съответно.

Южнокорейското външно министерство очаква санкциите да привлекат вниманието към рисковете от търговия с включените лица в черния списък и да повишат осведомеността сред международната общност.

По-рано този месец южнокорейският външен министър Пак Джин заяви, че Сеул и Вашингтон ще работят за "затваряне на вратички" в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Северна Корея и ще прекъснат незаконните потоци от приходи на Пхенян, като противодействат на неговите незаконни кибердейности.

Пхенян предупреди Сеул да не го гневи с нови санкции

Пхенян предупреди Сеул да не го гневи с нови санкции

Южнокорейските власти били идиоти, щом не знаят как да живеят в мир