Пхенян осъди натиска на Сеул за налагане на допълнителни санкции на Северна Корея след нейните изпитания на ракети, наричайки южнокорейския президент Юн Сук-йел и неговата администрация "идиоти", които повтарят като папагал Съединените щати, съобщават "Ройтерс" и държавната медия KCNA.

Ким Йо-джонг, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предупреди, че санкциите и натискът ще засилят "враждебността и гнева" на Севера.

Във вторник външното министерство на Южна Корея заяви, че преразглежда независимите санкции срещу Пхенян и посочи, че се обмислят и наказателни мерки срещу киберсектора, в случай че КНДР извърши ядрен опит.

Северна Корея изстреля безпрецедентен брой балистични ракети тази година. Месеци наред Вашингтон предупреждаваше, че по всяко време Пхенян може да извърши тест на ядрена бомба - първият от 2017 г. насам.

Северна Корея обвини ООН в двоен стандарт за ракетните тестове

Северна Корея обвини ООН в двоен стандарт за ракетните тестове

Сестрата на Ким Чен-ун вижда "тежка политическа провокация"

"Ако смятат, че могат да избягат от настоящата опасна ситуация чрез "санкции", трябва да са наистина идиоти, тъй като не знаят как да живеят в мир и спокойствие", изтъкна Ким Йо-джонг, наричайки Юн и неговото правителство "бягащо диво куче" с кокал, даден от САЩ.

Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с въпросите между двете Кореи, излезе с изявление относно "жалките" коментари, насочени към южнокорейския лидер.

"Изразяваме силно съжаление относно поведението на Севера, който се опитва да прехвърли вината върху нас, при положение че сегашното напрежение на Корейския полуостров беше причинено от многократните ракетни провокации на Северна Корея", посочват от ведомството.

КНДР предупреди Южна Корея и САЩ, че са направили ужасна грешка

КНДР предупреди Южна Корея и САЩ, че са направили ужасна грешка

Пхенян беснее срещу удължаването на съвместните военни учения на двете страни

Съединените щати призоваха Съвета за сигурност на ООН единодушно да потърси отговорност от Северна Корея за нейните ракетни тестове, тъй като 15-членният орган беше разделен относно това как да се справи с Пхенян през последните години.

Въпреки че и Китай, и Русия подкрепиха по-строгите санкции след последния ядрен опит на Пхенян през 2017 г., през май те наложиха вето на водения от САЩ натиск за повече санкции от страна на ООН за подновените ракетни изпитания.