Северна Корея е издала заповед за екзекуцията на бившия президент на Южна Корея Пак Гън-хе и шефа на разузнаването по време на нейното управление заради заговор за покушение срещу комунистическия вожд Ким Чен-ун, като настоя Сеул да им ги предаде, съобщава "Ройтерс".

Официозната новинарска агенция на Северна Корея изтъква, че "разкрития показаха", че Пак е дирижирала заговор за покушение на севернокорейското "върховно ръководство" през 2015 г. и в тази връзка Пхенян е наложил "смъртна присъда на предателя Пак Гън-хе".

Агенцията не разкрива източника на разкритието, но японски вестник съобщи тази седмица, че Пак е одобрила през 2015 г. план за свалянето на севернокорейския комунистически режим на вожда Ким Чен-ун.

Пак Гън-хе беше свалена от власт през март след разразил се корупционен скандал и в момента е в ареста в Южна Корея, докато тече съдебен процес.

Южнокорейското разузнаване коментира, че новината за заговор за покушение срещу Ким Чен-ун "е безпочвена", като не са коментирали искането на Северна Корея за предаването на Пак и шефа на разузнаването по време на нейното управление.

Японският вестник "Асахи Шимбун" написа в понеделник, позовавайки се на източник, запознат с политиката на Пак към Северна Корея, че била одобрила официално заговор за премахването на комунистическия вожд през 2015 г., като планът бил изпълняван от разузнавателната служба на Южна Корея.