Северна Корея ще изпрати спортисти и високопоставени държавни служители на Зимните олимпийски игри, които започват след месец в Южна Корея (между 9 и 26 февруари в Пьончан), съобщават световните информационни агенции, добавяйки, че представителите на Пхенян и Сеул са провели сериозен и искрен диалог в село в Демилитаризираната зона.

Преговори между Северна и Южна Корея

Преговори между Северна и Южна Корея

Оптимизъм за мир

За първи път от повече от две години високопоставени служители от двете страни се срещнаха в граничното село Панминчжон, за да обсъдят потенциалното участие на Пхенян в Зимните олимпийски игри и отношенията между двете страни.

По време на разговорите Сеул е предложил да съживи военните преговори със Северна Корея. Сеул също така е предложил обединителна среща през следващия месец за семейства, разделени след войната в началото на 1950-те години.

САЩ искат дипломатическо решение за Северна Корея, обяви шефът на ЦРУ

САЩ искат дипломатическо решение за Северна Корея, обяви шефът на ЦРУ

Готови са да използват сила, ако е необходимо

Междувременно Южна Корея обяви, че ще обмисли временно вдигане на санкциите срещу Северна Корея, ако е необходимо да се улесни посещението на севернокорейците за олимпиадата.

Южна Корея едностранно забрани на няколко официални лица от Северна Корея да влизат в страната в отговор на ядрените и ракетните изпитания на Пхенян.