Северна Корея отново е отворила реактор за производство на плутоний  Йонбьон. Това съобщава американската 38 North project. Организацията се занимава с наблюдение на Пхенян и се позовава на сателитни снимки от 22 януари, предаде "Гардиън". 

Трудно е да се прецени до какво ниво е стигнала работата. Последните операци в реактора датират от 2015 година. 

КНДР вече има достатъчно плутоний за направата на 10 атомни бомби. Това обяви Южна Корея, седмица след като севернокорейският вожд Ким Чен-ун обяви, че страната е близо до тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Изолираната комунистическа държава, която извърши 5 ядрени изпитания и множество изстрелвания на ракети, планира през настоящата година да постигне напредък по отношение на ядрената си програма, след като тя се стреми да разработи оръжейни системи, които са в състояние да ударят територията на САЩ.

Международната агенция за атомна енергия съобщи през юни миналата година, че има признаци, че Северна Корея е подновила производството на плутоний от отработено ядрено гориво. 

Инспекторите на МААЕ нямат достъп до ядрените обекти на Северна Корея и проследяват ситуацията предимно чрез спътници.

5-мегаватов реактор в Йонбьон е основният източник на радиоактивни материали за осъществяването на севернокорейската ядрена програма.

Той беше затворен през 2007 г., но през 2013 г. Пхенян обяви, че отново ще го пусне в действие.

Пхенян разработва ядрената си програма в нарушение на рдица санкци.