Северна Корея предупреди Съвета за сигурност на ООН, че ако международното общество приеме версията на Сеул за потопяването на военния кораб „Чеонан" в Жълто море, тя ще даде „жесток отговор".

"Ако резултатите от разследването бъдат признати такива, каквито са представени в доклада на Сеул, то ние ще отговорим с най-твърди мерки", се казва в послание внесено в ООН от представителя на КНДР Син Сон Хо.

Посланието се цитира от Централното телеграфна агенция на Корея, която допълва, че самото представяне в ООН е направено от мексикански дипломат като посредник.

Припомняме, в Съвета за сигурност на ООН предстои обсъждане на кризата на полуострова и на доклада на разследването за гибелта на „Чеонан" от 26 март тази година.
Според доклада на международната комисия причина за потъването е атака от страна на севернокорейско торпедо.

В комисията участваха следователи от САЩ, Южна Корея, Великобритания, Австралия и Швеция. Независимо от тях в Сеул посещение направиха и руски експерти, които огледаха доказателствата, но не направиха официално изявление.

В изявлението на Северна Корея от днес се изказва възражение от изводите на международната група. Според текста разследването е „едностранно", а Сеул е отказал да приеме ответни експерти от Пхенян.