Ядреният реактор на Северна Корея наскоро е показал признаци на експлоатация, съобщава сайтът 38 North, който наблюдава случващото се в Северна Корея.

Възобновената активност около реактора в ядрения научноизследователски център Йонбьон показва, че Пхенян е възобновил производството на плутоний, който той използва за разработването на ядрени оръжия.

САЩ отиват на война със Северна Корея, ако разработи ядрени оръжия

САЩ отиват на война със Северна Корея, ако разработи ядрени оръжия

Въоръжена с ядрени оръжия Северна Корея представлява неприемлив риск за САЩ

Според 38 North наблюдаван е бил стълб от пара, излизаща от реактора, което е било заснето от търговски сателити и което показва, че реакторът работи.

Обаче липсата на заустване на охлаждаща вода край реката може да означава, че стълбът дим не е свързан с работа на реактора, но експертите на 38 North смятат, че е по-вероятно отходната тръба да е била продължена до реката.

"Наличието на топене на леда в реката подкрепя заключението, че реакторът действително функционира и че отходната тръба е била удължена", се изтъква в информацията.

"Ако реакторът отново работи, както сочат доказателствата, това означава, че Северна Корея е възобновила производството на плутоний, вероятно заради програмата си за ядрени оръжия", заключават експертите на 38 North.

Южна Корея зове Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, за да има мир

Южна Корея зове Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, за да има мир

Призова и да бъдат възстановени посещенията на разделените корейски семейства