Северна Корея заплаши, че в случай, че международният натиск се усили, тя ще продължи да увеличава военната си мощ.

"Ако Съветът за сигурност на ООН продължи с провокациите, като отговор ние ще бъдем принудени да продължим с мерките за самозащита."
Това се казва в изявление на външното министерство на КНДР, разпространено в медиите в страната.

Изявлението е излъчено и чрез Централната телеграфна агенция на Корея, веднага след като стана ясно, че СС на ООН подготвя резолюция с нови санкции след ядрените опити на КНДР.

Япония внесе вече проекта за нова резолюция. В нея се казва, че Съветът за сигурност решително осъжда ядрените опити, проведени на 25 май, и счита случилото се за грубо нарушение и неуважение спрямо съществуващите вече приети резолюции на организацията.

В проекта на Япония се призовават останалите страни да изпълнят предвидените мерки в резолюция 1718, приета през октомври 2006 година.

От своя страна посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че между държавите съществува единомислие по отношение на новата резолюция, която "трябва да бъде отговор на новите ядрени опити на КНДР и нарушаването на постигнатите договорености".

Едновременно с това Чуркин предупреди, че няма да се учуди, ако Съветът се наложи да приеме 10 и повече резолюции по въпроса.