Северна Корея обеща да предприеме "мощни контрамерки" в отговор на натиска на САЩ или при налагането на всякакви нови санкции срещу нея заради ракетната ѝ програма, обвинявайки Вашингтон, че иска война.

Тръмп: Военните действия срещу Северна Корея не са първият ми избор

Тръмп: Военните действия срещу Северна Корея не са първият ми избор

Но няма да търпи провокации

Обещанието на Пхенян, направено в изявление на делегацията ѝ по време на икономическия форум, провеждащ се в руския град Владивосток, който се намира в Далечния изток, дойде след като САЩ заяви, че иска Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго срещу Северна Корея, забрана върху износа на текстил на страната и наемането на севернокорейски работници в чужбина, както и замразяване на активите на вожда Ким Чен-ун и забрана за пътуване, според проекторезолюцията, до която са се добрали от "Ройтерс".

"Ние ще отговорим на варварското заговорничене около санкциите и натиска от страна на Съединените щати с мощни насрещни контрамерки", се закани Пхенян.

В същото изявление изолираната комунистическа държава обвини Южна Корея и Япония в използването на руския форум за "мръсна политика", заявявайки, че събитието имало за цел обсъждането на икономическото сътрудничество в региона, а не да критикува нейната ракетна програма.

Руският президент Владимир Путин заяви на същия форум, че смята, че кризата около Северна Корея няма да се превърне в голям конфликт, включващ ядрени оръжия, предвиждайки, че здравият разум ще надделее.

Ядрени оръжия няма да бъдат използвани на Корейския полуостров, убеден Путин

Ядрени оръжия няма да бъдат използвани на Корейския полуостров, убеден Путин

Проблемът можел да бъде решен по дипломатически път