Закриването на дипломатическите мисии на Северна Корея в Ангола и Уганда е знак, че страната не получава достатъчно приходи от чужбина поради международните санкции. Това заяви министерството на обединението на Южна Корея днес, съобщава "Ройтерс". Както Ангола, така и Уганда изградиха приятелски връзки със Северна Корея през 70-те години на миналия век, като поддържат сътрудничество с нея.

Но в понеделник държавната медия на Пхенян KCNA обяви, че нейните посланици са направили "прощални" посещения при лидерите на Ангола и Уганда миналата седмица, а местните медии в двете африкански страни съобщиха за затварянето на посолствата на КНДР там.

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с междукорейските въпроси, заяви, че изтеглянето отразява въздействието на международните санкции, насочени към ограничаване на финансирането за ядрените и ракетните програми на Севера. "Те изглежда се оттеглят, тъй като техният бизнес за печалба на чуждестранна валута се спъна поради засилването на санкциите от международната общност, което затруднява по-нататъшното поддържане на посолствата", се казва в изявление на министерството. "Това може да е знак за трудната икономическа ситуация в Северна Корея, където е трудно да се поддържат дори минимални дипломатически отношения с традиционно приятелски настроени страни.

Русия и Северна Корея изграждат тесни връзки във всички области

Русия и Северна Корея изграждат тесни връзки във всички области

Дмитрий Песков отрече Пхенян да доставя оръжия на Москва

Според министерството Северна Корея има официални отношения със 159 държави. Освен това има 53 дипломатически мисии в чужбина, включително три консулства и три представителства, докато не се оттегли от Ангола и Уганда.

Японският вестник Йомиури Шимбун съобщи миналата седмица, като се позова на неназовани източници, че Северна Корея планира да закрие най-малко 10 дипломатически мисии, включително консулство в Хонконг, до голяма степен поради икономически затруднения.

Лондон: Севернокорейските боеприпаси вече пристигат в Русия

Лондон: Севернокорейските боеприпаси вече пристигат в Русия

Пхенян се превръща в един основните чуждестранни доставчици на оръжие за Русия