В писма, изпратени през уикенда, Северна Корея е осъдила администрацията на американския президент Доналд Тръмп и действията на "американските империалисти", призовавайки чуждестранни парламенти и политически партии да се противопоставят открито, съобщава официозната севернокорейска новинарска агенция KCNA.

Писмо до чужди парламенти от Комисията по външните работи на Върховната народна асамблея на Корейската народнодемократична република (КНДР) "осъди категорично безразсъдните коментари на Тръмп като непоносима обида към корейския народ, обявяване на война срещу КНДР и сериозни заплахи за световния мир", се посочва в съобщението на KCNA.

Северна Корея заплаши, че ракетният удар срещу САЩ е „неизбежен”

Северна Корея заплаши, че ракетният удар срещу САЩ е „неизбежен”

Севернокорейският външен министър Ри Йон Хо заяви пред ООН...

"Ако Тръмп смята, че ще накара КНДР, ядрена сила, да падне на колене чрез заплаха с ядрена война, това е голяма грешка и невежество", допълва официозната медия.

Писмата, които са били изпратени в неделя, призовават чуждестранни институции да се противопоставят открито.

"Днес решителната борба срещу американските империалисти по отношение на агресията и войната като техен начин на съществуване служи като основен начин за осигуряване на мира и сигурността в света", изтъкна KCNA в съобщение за писмо до чуждестранни политически партии от Централния комитет на Корейската партия на труда.

Писмото до парламентите призовава за "остра бдителност срещу отвратителните и безразсъдни ходове на администрацията на Тръмп, опитваща да тикне света в ужасно ядрено бедствие".

През миналата седмица Тръмп, чиято администрация засили реториката срещу ядрените и ракетните изпитания на Пхенян, заяви пред Общото събрание на ООН, че САЩ могат да "да унищожат напълно" изолираната комунистическа страна и подписа указ за затягане на санкциите на САЩ срещу Северна Корея.

Северна Корея оприличи речта на Тръмп на "кучешки лай"

Северна Корея оприличи речта на Тръмп на "кучешки лай"

"Кучетата си лаят, керванът си върви"