В случай на политическа промяна в Северна Македония Преспанското споразумение с Гърция ще бъде спазвано от евентуално ново правителство в Скопие, увери министърът на отбраната на страната Славянка Петровска в интервю за в. "Катимерини". То беше дадено по време на посещението ѝ на Делфийския икономически форум.

"Това споразумение беше отбелязано като едно от най-значимите постижения на Балканите през последните десетилетия и аз съм убедена, че, като оставим настрана политиката, всички политически партии, когато са в състояние да представляват правителството и страната, ще се задължат да спазват договореното и подписаното", каза тя, визирайки споразумението от 2018 г., което сложи край на продължилия десетилетия спор за името с Гърция и проправи пътя за курса на Северна Македония към НАТО.

Позовавайки се на присъединяването на Северна Македония към НАТО, тя настоя, че то ще послужи като щит срещу разпространението на украинската криза в Западните Балкани.

"Погледнато от днешна перспектива, членството в НАТО за страните от Балканите е, доста вероятно, най-добрият начин да се гарантира, че нестабилността в Източна Европа няма да се разпространи в нашия регион", каза тя и подчерта още, че членството на Северна Македония в НАТО "е изгодно за Алианса като цяло, за отделните съюзници, но най-вече за мира, сигурността и стабилността на страната и региона".

Петровска отбеляза също така, че всички съюзници от НАТО са съгласни, че Алиансът трябва да засили присъствието си на източния си фланг.

"Това е необходимо и се налага от новата ситуация в областта на сигурността на европейския континент", добави тя, като отбеляза, че съживеното приятелство с Гърция след подписването на споразумението от Преспа е открило неограничени възможности за сътрудничество, особено в областта на отбраната.

"Прехвърлихме отговорността за сигурността на нашето небе на съюзник, но го направихме с чиста съвест, уверени в капацитета на гръцките въоръжени сили и готовността да защитят съседна съюзническа държава", подчерта тя.