Николай Шамалов, бивш член на кооператива "Озеро" и дългогодишен близък до Путин, е спечелил само 4,9 милиона рубли от продажбата на двореца на Путин, а вътре в строителната площадка е бил възприет като фиктивен собственик.

Това заключение може да се направи от изтекли документи, подробно описващи историята на строежа на двореца.

Масивът от вътрешни документи от проекта за изграждане на "двореца на Путин", който се оказа на разположение на руската редакция на Би Би Си, показва ключовата роля на държавата в строителството, разкрива размера и източниците на финансиране.

Песков: Филмът за резиденцията в Геленджик не влияе на рейтинга на Путин

Песков: Филмът за резиденцията в Геленджик не влияе на рейтинга на Путин

Той за пореден път повтори, че това, което се разказва в документалния филм, не е вярно

Документите от масива подкрепят много от констатациите от разследването на Навални за двореца.

В един мразовит ден на 18 февруари 2011 г. нотариусът от Санкт Петербург Алла Максимова регистрира три еднотипни договора за продажба. Външно ставаше въпрос за незабележителна, рутинна сделка: трима местни предприемачи продадоха акциите си в неизвестна петербургска фирма "Рирус". Имената не са от списъка на Forbes, купувачът е кипърска офшорна компания.

Трябва да се отбележи, че най-ценният актив на "Рурис" беше "двореца на Путин" - луксозна къща близо до село Прасковеевка край Геленджик, построена в гора тайно от всички.

За своите 49% в уставния капитал Шамалов получи 4,9 милиона рубли.

Олигархът Николай Шамалов е дългогодишен приятел на Путин от кооператива "Озеро". По тази причина Европейският съюз му наложи санкции през 2014 година.

Николай Шамалов продал имота, защото състоянието му тогава възлизало на половин милиард долара, а дворецът струвал поне милиард. За това Кремъл избрал съсобственика на "Шереметиево" Александър Пономаренко, чието състояние през 2011 г. се оценявало на 1,7 млрд. долара. Сделката минала през кипърска офшорка.

Руски журналист публикува видео с "екскурзия" в двореца в Геленджик

Руски журналист публикува видео с "екскурзия" в двореца в Геленджик

Путин категорично отхвърля да притежава имот в черноморския курортен град

Във вътрешни документи сградата била наричана "Пансионат". Техническите характеристики на двореца били засекретени. Сметката за ток се плащала от Федералната служба за сигурност.

Интересен факт е, че след като Понамаренко купува комплекса той наема компанията на Шамалов "Ногата" да го управлява.

Схемата показва стремежа да се скрие истинския собственик на двореца... Двамата олигарси са откзали коментар пред Би Би Си.