Ръководителят на AstraZeneca твърди, че аденовирусната ваксина на компанията може да осигури по-дълготрайна защита срещу COVID-19, особено при по-възрастните хора, отколкото мРНК ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. Това предаде Politico.

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Паскал Сорио заяви, че това може да е причината във Великобритания (където ваксината на AstraZeneca е много разпространена) да не се наблюдават същите високи нива на хоспитализации като в Европа, където случаите нараснаха през последните месеци. Но и допълни, че са необходими повече данни.

"Наистина е интересно, когато погледнете Великобритания, там имаше голям пик на случаите, но не толкова много хоспитализации в сравнение с Европа. В Обединеното кралство нашата ваксина се използва за ваксиниране на възрастни хора, докато в Европа първоначално се смяташе, че тя не действа при по-възрастните", каза Сорио пред радио BBC 4.

AstraZeneca е продала ваксини за 2,2 млрд. долара от януари до септември

AstraZeneca е продала ваксини за 2,2 млрд. долара от януари до септември

Компанията очаква "скромна рентабилност"

По думите му това може да се дължи на факта, че аденовирусната ваксина на AstraZeneca осигурява по-добър Т-клетъчен отговор от мРНК ваксините.

"Реакцията на антителата е тази, която задвижва незабавната защита на организма, когато сте атакувани от вируса. Реакцията на Т-клетките отнема малко повече време, за да се прояви. Но в действителност ефектът е по-траен, продължава по-дълго ", допълни Сорио.

Антителата се свързват с вируса и му пречат да навлезе в клетките, за да предизвика заболяване, но броят им намалява с течение на времето след ваксинацията. Съществуват няколко вида Т-клетки или бели кръвни клетки, които също играят роля в борбата със заразата. Някои от тях откриват и убиват заразени клетки, а други помагат за производството на специални антитела, които атакуват части от вируса.

Днес AstraZeneca открива във Великобритания нов център за научноизследователска и развойна дейност на стойност 1 млрд. паунда.

Руски шпиони откраднали формулата за ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет

Руски шпиони откраднали формулата за ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет

Русия, както винаги, отрича