Шпиони за руското правителство са откраднали формулата на COVID-19 ваксината, разработена съвместно от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и Оксфордския университет, за да може то да разработи своя собствена ваксина, "Спутник V". Това твърди британският вестник "Сън".

Кратката информация се позовава на неназовани британски официални лица и твърди, че руски агент е получил информацията "лично".

 Кибератаките срещу производителите на ваксини не секват – следите водят към Русия и Северна Корея

Кибератаките срещу производителите на ваксини не секват – следите водят към Русия и Северна Корея

Екипът на AstraZeneca е поредният...

"Русия открадна формулата за ваксината на Оксфорд/AstraZeneca и я използва, за да помогне за създаването на собствена ваксина, казаха високопоставени британски правителствени служители", се посочва в информацията на "Сън".

"Службите за сигурност казват, че имат доказателства, че един от шпионите на Владимир Путин е задигнал жизненоважните данни", допълва изданието

Информацията не навлиза в повече подробности за предполагаемия шпионаж, като само отбелязва по-стара информация, че руски хакери са се опитали да получат информация за ваксините от западни компании през 2020 г.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира статията на в. "Сън", обвиняваща Русия за ваксината "Спутник V".

"Вестник "Сън" е много известен с това, че е дълбоко ненаучен вестник. Е, навярно, така и се отнасяме към тези публикации", отбеляза той.

През април директорът на руския център "Гамалея", който произведе "Спутник V", Александър Гинцбург нарече обвиненията за кражба на формулата "най-смешния мит" за "Спутник V".

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

ЕС не прави това, говори за ценности...