Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който е и член на германската Социалдемократическа партия, обвини правителството на канцлера Ангела Меркел в провал в приема на бежанците, като повече от 300 хил. молби за получаване на бежански статут стоят без отговор, отбелязва „Франс прес”, като се позовава на интервю на Шулц за германския в. „Ди Велт”.

Председателят на Европарламента критикува най-вече работата на министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер. От години федералните провинции и общините се оплакват и въпреки това Министерството на миграцията и бежанците не съумя да започне да прилага административните предписания и да започне да обработва молбите за бежански статут по-бързо, подчерта председателят на Европейския парламент.

Немалко премиери на федерални провинции и политици също критикуваха работата на федералното министерство за миграция и бежанци. Министър-председателката на Райнланд Пфалц Малу Драйер настоя да се назначат повече сътрудници на министерството и то да работи и в събота и неделя, както и вечерни смени, за да се насмогне с големия брой документи.

Остра критика отправи и лидерът на либералите: "Документи може и да оставиш да отлежават, хората обаче не може!"

Междувременно агенцията на ООН за бежанците обяви, че броят на мигрантите, пресекли Средиземно море и достигнали бреговете на Европа, се е понижил с повече от една трета през ноември заради лошото време и предприетите от турските власти крути мерки срещу трафикантите на хора.

През ноември около 140 хил. мигранти и бежанци са осъществили опасното пътуване през Средиземно море до Европа, като в сравнение с октомври това е 36,5-процентов спад, когато рекордните 220 535 души се добраха до Европа.