Въоръжените сили на Русия продължават да са боеспособна сила въпреки тежките загуби в Украйна, казва командващият Европейското командване на САЩ и Върховен съюзен командващ на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

Той заяви това в речта си на конференцията "Леннарт Мери" в Талин в събота и неделя.

Според американския генерал тези, които смятат, че Русия е изчерпала силите си във войната в Украйна, дълбоко грешат.

"Много е лесно да се мисли, че руските войски в Украйна са претърпели истински провал, но в действителност не е толкова просто.

Да, сухопътните сили имат големи проблеми. Те загубиха много хора, много оръжия и военна техника. Но от друга страна, те спечелиха и много хора. Сега руските сухопътни сили са по-големи, отколкото бяха в началото на конфликта [има се предвид нахлуването през февруари 2022 г.].

Военновъздушните сили са загубили по-малко от сто изтребители и бомбардировачи, като са останали още около хиляда.

Военноморските сили почти не са засегнати, киберсилите не са засегнати, космическите сили не са засегнати. Но ако разглеждаме руските сили, трябва да погледнем във всички области", каза той.

Според генерала НАТО трябва да е готов да се противопостави на въоръжените сили на Русия във всички сфери. Нещо повече, тази готовност, според него, трябва да бъде постоянна и непрекъсната.

"Вашингтон пост": Зеленски е знаел за контактите на украинското разузнаване с Пригожин

"Вашингтон пост": Зеленски е знаел за контактите на украинското разузнаване с Пригожин

Това показват изтекли в интернет документи на американското разузнаване

Кристофър Каволи отбеляза, че повечето страни от Алианса разбират необходимостта от подобряване на отбранителните си способности в това отношение.

В текста на съобщението за панелната дискусия, на която говори Каволи, публикуван на уебсайта на конференцията, се казва, че войната в Украйна е "подмладила НАТО", като се подчертава жизненоважната роля на САЩ като основен гарант за сигурността на Европа, което е принудило Запада да преразгледа своето място и амбиции в глобалната политическа структура.

"Конфронтацията между Запада и недемократичния свят е доста вероятна в средносрочен и дългосрочен план", се казва в текста.