Председателят на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Роджърс настоя министърът на отбраната Лойд Остин да свидетелства публично следващия месец, съобщава Politico. 

Поводът е разразилият се скандал около скорошната хоспитализация на Остин, за която Белия дом, Конгреса и висши служители на Министерството на отбраната не бяха уведомени в продължение на почти седмица.

Роджърс поиска от Остин да се яви на изслушване на 14 февруари в писмо, изпратено в четвъртък. В него се заявява, че поради нежеланието му да даде откровени и пълни отговори за състоянието си, се налага да бъде изслушан.

Шефът на Пентагона е изписан от болницата

Шефът на Пентагона е изписан от болницата

Лойд Остин ще се възстановява в домашни условия

Припомняме, че Остин беше изписан на 15 януари от Националния военномедицински център "Уолтър Рийд". Той изпълнява задълженията си дистанционно и от болничното легло, и за определен период от време у дома, преди да се върне на пълен работен ден в Пентагона.

Очаква се да се възстанови напълно. Ракът на простатата е бил лекуван рано и ефективно, а прогнозата му е отлична. Не се планира по-нататъшно лечение на рака му, освен редовно наблюдение след простатектомия.

Остин влезе в болница на 1 януари със силни болки в корема, бедрото и крака, като му беше поставена и диагноза инфекция на пикочните пътища.

Центърът "Уолтър Рийд" я описва като усложнение след претърпяна операция от рак на простатата през декември.

От болничното си легло Лойд Остин е наредил ударите по хусите

От болничното си легло Лойд Остин е наредил ударите по хусите

Пентагона обяви основната цел на операцията в Йемен

Остин призна, че е било грешка да не уведоми Белия дом за влизането си в болница. Въпреки това президентът Джо Байдън няма намерение да го уволнява. 

Това идва и на фона на натиск да подаде оставка.