Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео предупреди, че Северна Корея е на прага да придобие способност да удари САЩ с ядрено оръжие, съобщават американски медии.

Той подчерта, че Вашингтон все още предпочита дипломацията и санкциите, но предупреди, че военното решение остава опция.

Северна Корея плаши да нанесе "неочакван и невъобразим" удар срещу САЩ

Северна Корея плаши да нанесе "неочакван и невъобразим" удар срещу САЩ

Положението на Корейския полуостров рязко ескалира

Северна Корея твърди, че вече има способност да удари САЩ.

По думите на Помпео пред мозъчния тръст Фондация за защита на демокрациите във Вашингтон, Пхенян е "достатъчно близо към момента в способностите си (за придобиване на ядрено оръжие), така че от гледна точка на американската политика ние трябва да се държим така, сякаш те са на прага на постигането на тази цел".

"Те са стигнали толкова далеч в това, че сега следва да се мисли как да бъде спряна последната стъпка", предупреди шефът на ЦРУ.

Той подчерта, че ракетната експертиза на Пхенян напредва толкова бързо понастоящем, че е трудно за американското разузнаване да прецени кога ще успее.

Преди дни американският държавен секретар Рекс Тилърсън също настоя, че президентът Доналд Тръмп иска да разреши конфронтацията със Северна Корея чрез дипломация. Изявлението му беше направено, след като Тръмп публично му беше казал да не си губи времето, опитвайки се да разговаря със севернокорейския режим.

„Хакани” убиха дъщеря ми и изнасилваха съпругата ми, сподели освободеният канадски заложник в Афганистан

„Хакани” убиха дъщеря ми и изнасилваха съпругата ми, сподели освободеният канадски заложник в Афганистан

Кейтлин Колман и Джошуа Бойл бяха отвлечени от групата "Хакани"

Помпео също така заяви, че американско-канадската двойка заложници, които бяха освободени през миналата седмица, всъщност е била държана в Пакистан, а не в Афганистан, както първоначално се предполагаше.

По думите му, канадецът Джошуа Бойл и американската му съпруга Кейтлън Коулмън са били държани в продължение на години в Пакистан.

Това противоречи на твърденията на пакистанските власти, които заявиха, че семейството е било държано в Афганистан, като е било преместено през границата на територията на племенния район Курам в Пакистан на 11 октомври.