Първата партида дългоочаквани изтребители F-16 вече пристигна в Украйна, съобщиха министърът на външните работи на Литва и американски официален представител в сряда вечерта. Тези самолети са важни за възстановяването на украинските въздушни сили, които са изчерпани от военните действия, предава Ройтерс.

Изтребителите F-16, произведени от Lockheed Martin, са на първо място в украинския списък с искани оръжия от дълго време поради техните бойни способности и глобална наличност. Тези изтребители са оборудвани с 20мм оръдие и могат да носят бомби и ракети.

Министърът на външните работи на Литва, Габриелиус Ландсбергис, обяви новината в социалната мрежа X (преди известна като Twitter), като заяви: "F-16 в Украйна. Още едно невъзможно нещо се оказа напълно възможно." Американски официален представител, говорейки при условие на анонимност, също потвърди доставката.

Украинските военновъздушни сили все още не са коментирали новината. Дания е обещала да дари общо 19 изтребители, докато Нидерландия ще достави 24 самолета. Тези две страни са водещи сили в международната коалиция за снабдяване на Украйна с F-16. Норвегия също обяви, че ще дари шест изтребителя F-16.

Британското издание Times съобщи, че ВСУ вече са получили шест изтребителя, предоставени от Нидерландия. Според Times, още една партида самолети ще бъде изпратена скоро от Дания. В публикацията се посочва, че в следващата година Украйна трябва да получи около 20 изтребителя F-16, включително от Белгия и Норвегия.

Пилотите и наземният персонал са били обучавани от западните партньори на Украйна в продължение на месеци. Украинската армия разчита на малък флот от съветски самолети, докато се бори да задържи руската инвазия от февруари 2022 г. Изтребителите F-16 се считат за жизненоважно надграждане за украинските военновъздушни сили, въпреки че анализаторите и официалните лица твърдят, че те сами по себе си няма да бъдат повратна точка във войната.

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Защо дългоочакваните F-16 няма скоро да променят хода на войната за Украйна?

Около две години, след като Украйна поиска от съюзниците си изтребители F-16 за борбата си с руските сили, първите самолети се очаква да пристигнат до следващия месец