Президентът на Израел Шимон Перес изрази надежда за установяване на мир с Палестина. „Имай предвид миналото, аз вярвам с установяването на мир с Палестина", каза Перeс в Анкара на съвместна пресконференция с турския президент Абдула Гюл.

Шимон Перес се намира на официална визита в хода, на която ще проведе среща с президента на Палестинската администрация Махмуд Абас.За мир трябва време. Ако ние правилно го използваме, то ще постигнем вир", допълва Шимон Перес.

Израелският президент изразява и надеждата си, че на предстоящата в Ананаполис конференция по въпросите за Близкия изток ще се постигне успех и ще бъдат направени конкретни стъпки по посока на едно мирно разрешаване на проблемите.

Шимон Перес и президентът на Палестинската администрация са в Анкара за участие във икономически форум. На него ще бъде подписано рамково споразумение за създаването на турски промишлен комплекс на Западния бряг на река Йордан.

Турция планира да създаде три промишлени парка - в Джанин, Йерихон и Таркуми. Въпросът за собствеността на земята се разглежда от Палестинската администрация. Проектът ще ангажира около 6 000 души.