НАТО ще може официално да обяви своите нови елитни части по време на срещата си, която започна днес в Рига.

Това обяви френският президент Жак Ширак в специално изявление, поместено на интернет страницата на президентството, съобщава АП.

"В Рига силите на НАТО за бързо реагиране ще бъдат представени в пълна оперативна готовност," се казва в съобщението, поместено на сайта на президентството.

От агенцията коментират, че генералите от алианса положили неимоверни усилия, за да убедят правителствата да осигурят необходимите войници в общо 25 000 армия за бързо реагиране.

Припомняме, че късно снощи генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер обяви, че все още необходимите военни структури не могат да бъдат напълно „комплектовани".  

Създаването на новите елитни части е в резултат на усилията на НАТО да модернизира армията си. Това ще позволи на алианса да се присъедини към САЩ при изпращането на военни части по света с цел своевременно реагиране при държавен преврат, терористични заплахи и регионални конфликти.

Междувременно стана ясно, че френският президент Жак Ширак е поканил руския си колега Владимир Путин на частно тържество по случай утрешния му 74-ия рожден ден.

Официални представители на НАТО заявиха пред Ройтерс, че не могат да потвърдят информацията, но напомниха, че руският президент не е поканен на срещата на НАТО.

От друга страна обаче Ройтерс посочи, че Путин изразил желание да се срещне утре с френския президент и предложил тристранна вечеря с Ширак и Вике-Фрейберга след края на форума на НАТО. Предложението все още се обсъжда, посочи източник от френското президентство.