Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви, че започва разследване на сблъсъци, разразили се късно снощи, след като полицията е прочистила нов мигрантски лагер на Площада на републиката в Париж, като добави, че кадрите от сблъсъците били "шокиращи", информира "Ройтерс".

Хора публикуваха снимки и видеоклипове в социалните мрежи, на които полицията удря демонстранти, докато се придвижваше, за да разчисти площада от палатките на мигрантите, които според полицията са опънати без официално разрешение.

"Някои от кадрите от разпръскването на лагера на нелегални мигранти на Площада на републиката са шокиращи", написа Дарманен в "Туитър" в ранните часове днес, добавяйки, че търсел пълна информация за инцидента.

Мигрантският лагер на Площада на републиката се появи само седмица след като полицията разчисти по-голям, нелегален мигрантски лагер близо до френския национален стадион.

Франция се присъедини към други европейски страни като Италия и Великобритания, заемайки по-твърда позиция по отношение на мигрантите, след като избухването на конфликта в Сирия през 2011 г. предизвика мигрантска криза в цяла Европа.

Проучванията на общественото мнение показват, че избирателите са притеснени от проблема с миграцията, който от своя страна доведе до увеличаване на подкрепата за лидера на крайната десница Марин Льо Пен, която вероятно ще бъде основният опонент на президента Еманюел Макрон на следващите президентски избори през 2022 г.