Германия обеща допълнителни 31 млн. евро (33 млн. долара) за бразилската Амазония преди посещението на канцлера Олаф Шолц в понеделник в южноамериканския гигант, който се бори с унищожаването на тропическите гори по времето на бившия президент Жаир Болсонаро.

Защитата на Амазония - ключов поглътител на затоплящия планетата въглероден диоксид - беше сред основните точки в дневния ред на разговорите с новия президент Луис Инасио Лула да Силва, които също така ще имат за цел "задълбочаване на възобновяването на отношенията", според бразилското президентство.

Шолц ще бъде първият германски канцлер, който ще посети Бразилия от 2015 г. насам, и първият западен лидер, който ще се срещне с левия Лула, откакто той стана президент на 1 януари след четири години на охладнели отношения с Бразилия при управлението на крайно десния Болсонаро.

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Това заяви президентът Лула да Силва

Малко преди планираното пристигане на Шолц в столицата Бразилия германският министър на икономическото сътрудничество Свеня Шулце обяви, че страната ѝ ще направи допълнителен финансов принос за опазването на Амазония след "трудни години".

Това е в допълнение към обещанието, което тя даде по-рано тази година, за плащане на 35 млн. евро във фонда за защита на Амазония.

Германия, заедно с най-големия донор на фонда - Норвегия, спря плащанията, след като обезлесяването нарасна при управлението на скептичния по отношение на климата Болсонаро.

"Бразилия е белият дроб на света. Ако тя има проблеми, всички ние трябва да ѝ помогнем", заяви Шулце на пресконференция в Бразилия заедно с новия министър на околната среда на Лула - Марина Силва.

Четиригодишният мандат на Болсонаро беше белязан от рязко увеличаване на пожарите и изсичането на тропическите гори.

Средногодишното обезлесяване по негово време се е увеличило с 59,5 % спрямо предходните четири години и със 75,5 % спрямо предходното десетилетие, според правителствени данни.

Германия вече не е зависима от вноса на енергия от Русия

Германия вече не е зависима от вноса на енергия от Русия

Строи се и втори терминал за втечнен газ

Въпросът беше и основна пречка в търговското споразумение между Европейския съюз и търговския блок Меркосур, съставен от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Блоковете постигнаха споразумение през 2019 г. след 20-годишни преговори, но то все още не е ратифицирано.