Германското коалиционно правителство ще се придържа към социалната си програма и ще съгласува това с военна помощ за Украйна в бюджетните преговори, които трябва да приключат следващия месец. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Ние ще защитаваме социалната държава и ще я развиваме допълнително, поясни той. По думите му преговорите между партньорите в тристранната коалиция ще приключат преди срещата на върха на НАТО на 9 юли. Уверен съм, че ще успеем да задвижим бюджета през юли, изтъкна Шолц.

Левите социалдемократи (SPD), про-бизнес либералите (FDP) и Зелените се пазарят по въпроси като средства за социални помощи и нови жилища, като същевременно се придържат към самоналожени правила, които ограничават размера на държавните заеми.

Германският канцлер подчерта, че помощта за Украйна няма да спира, въпреки ситуацията с бюджета. Винаги съм подкрепял благоразумието. Използваме всяка възможност, за да направим възможно мирното развитие, което не включва капитулацията на Украйна, добави той.

Шолц посочи, че ще има по-твърда позиция срещу хората със социални помощи, които отказват да поемат работа, и тези, които получават помощи, но работят незаконно.

Изборите за Европейски парламент по-рано този месец изведоха крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) с 16% на второ място след опозиционните Християндемократи, докато подкрепата за SPD на Шолц падна до 13,9%, което е най-лошият резултат в следвоенна Германия.

Шолц увещава германския бизнес да инвестира във възстановяването на Украйна

Шолц увещава германския бизнес да инвестира във възстановяването на Украйна

Берлин изпраща още ПВО, ракети и боеприпаси в помощ на Киев