Прессекретарят на кметството на Москва Серей Цой опроверга предположенията, че Юрий Лужков може и да не се завърне в Русия от отпуската си, която прекарва в Австрия.

В това, че Лужков ще се върне са уверени както политолозите, така и останалите партийци от „Единна Русия".

Заместник-председателят на Държавната дума и лидер на комунистите Владимир Жириновски заяви вчера, че кметът изобщо няма да се върне в родината си, а от Австрия по факса ще изпрати оставката си с мотив здравословни проблеми. Мисля, че той замина завинаги, заяви Жириновски, цитиран от агенция Новости.

От пресцентъра на кметството официално са заявили, че по правило Юрий Лужков никога не прекарва дните около рождения си ден в руската столица - на 21 септември той навършва 74 години. Освен това отпускът е съгласуван с администрацията на президента.

Според наблюдатели не може да се очаква наистина Лужков да подаде оставката си, а пътуването му в Австрия ще му позволи да избегне информационно политическа война, която по принцип не може да спечели.

Освен това обаче оттеглянето му в момента само ще усложни допълнително ситуацията на „Единна Русия" в Москва.

Според някои тълкувания случващото се и свързано не толкова като част от борбата за кметския стол, колкото с усложнените отношения в последно време между правителството и администрацията на президента.

Ако той в момента си отиде - тогава ще е невъзможно да се гарантират резултатите от изборите през 2011 година. Би било нелогично, коментира Галина Михалева от „Яблоко".

Кметът на Москва се оказа в центъра на скандал след като федерален канал излъчи документален филм с обвинения към кмета и неговото обкръжение за корупция и злоупотреби.

От кметството заявиха твърдо, че ще съдят медиите направили репортажа и излъчили лентата.