Присъствието на Русия в региона на Балтийско море не е нараснало, но е станало по-добро и качествено, коментира ръководителят на Шведската военна разузнавателна служба Гунър Карлсън във връзка с годишен доклад за 2018 година в интервю за агенцията ТТ, цитирана от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос за военното присъствие на Руската федерация в Балтийския регион, Карлсън обяснява: "Не е станало повече, но е станало по-добро".

"Това е, за което непрекъснато следим. Русия инвестира, по-специално, в далекообхватни оръжия, като пример е модернизацията и развитието на системата "Искандер", допълва той.

Латвия констатира: Прибалтийските държави вече не са мост между Русия и Запада

Латвия констатира: Прибалтийските държави вече не са мост между Русия и Запада

Имиджът на Латвия като крепост срещу руската държава беше сериозно увреден

В своя доклад разузнавателната служба отбелязва, че през 2018 г. руско-американските отношения се влошени в повечето области.

"През следващите години развитието на нашия регион ще продължи да се характеризира с противоречия между Русия и НАТО. Днес има малко признаци за готовността на страните за сближаване и за решаване на въпросите свързани със сигурността", се казва в доклада, публикуван на страницата шведските въоръжени сили.

Докладът споменава и Китай. Военното разузнаване отбелязва, че наблюдава действията на Пекин в областта на политиката за сигурност, в икономическата и военната сфера.

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

В отговор на "заплахата" от страна на Русия и Китай

Авторите на доклада посочват, че Китай се опитва да постигне все по-голямо международно влияние и възнамерява да участва във формирането на глобалните правила на играта.

Особено внимание се обръща на въпросите, свързани с киберсигурността, които "представляват стратегически въпрос, който е от основно значение за мира, сигурността и развитието в световен мащаб".

През 2018 г. сътрудничеството в тази област и защитата срещу кибератаки се увеличават.

"Все още предстои много работа. Отвореният, надежден и мирен интернет, с който използваме от няколко десетилетия, не може да се приема за даденост", се казва в доклада.

Американски войски за бързо развръщане пристигат в Берлин за маневри

Американски войски за бързо развръщане пристигат в Берлин за маневри

Подкрепят НАТО в Източна Европа в случай на руска агресия или други ситуации