Швеция отхвърли обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп за обвинения в нападение американски рапър A$AP Rocky, предаде "Ройтерс".

Прокурорите са заявили, че съдебната система на страната е независима от политическа намеса.

30-годишният изпълнител, продуцент и модел, чието истинско име е Раким Мейърс, беше задържан преди около три седмици след улична сбиване с двама мъже в Стокхолм на 30 юни. A$AP Rocky, който бе обвинен в четвъртък, ще бъде съден следващата седмица.

Тръмп призова шведския премиер Стефан Льовен да освободи рапъра, в четвъртък написа в "Туитър" , че е "много разочарован" от Льовен и настоя да се отнася справедливо с американците.

Говорител на шведското правителство заяви, че правителството няма да се намеси в случая.

Тръмп се скара и с Швеция

Тръмп се скара и с Швеция

Вчера държавният глава нападна шведския премиер и поиска от Стокхолм да освободи американския рапър A$AP Rocky

Той пояснява, че Швеция и премиера Стефан Льовен са ясни в диалога си с Белия дом и Доналд Тръмп, че в Швеция всички са равни пред закона и че правителството не може да се намесва в съдебни производства. 

Рапърът е заявил, че е невинен и че мъжете провокирали него и двамата му приятели, които също са обвинени в нападение. Ако бъдат осъдени, те могат да бъдат изправени пред затвор до две години.

Тръмп заяви, че лично ще гарантира за гаранцията на Майерс. Швеция нямала система за обезпечение.

Бившият премиер Карл Билд подкрепи Льовен, че е прав да не коментира повече случая.

"Мисля, че е правилно правителството да не участва в борбата с кал с Тръмп. Това е неговият елемент и не бива да е шведски", коментира Билд.